SEO Optimizacija

on-page-seo

Onpage SEO optimizacija

Zašto je Onpage optimizacija važna? Nekada je Google pretraga rangirala web sajtove na osnovu broja poseta a optimizacija se ograničavala najviše na sadržaj Keywords tagova. Na taj način, Google pretraga nije ostavljala mnogo prostora drugim, manje posećenim sajtovima da napreduju u rangiranju iako su imali bogatiji i bolji sadržaj, jer je čak 90% korisnika otvaralo sadržaj prvog rezultata u pretrazi što je samo uvećavalo broj poseta najposećenijim sajtovima.

Naime, takva pretraga, pokazalo se nije „surferima“ davala najbolje rezultate, jer ono što je najposećenije ne znači i da sadrži najkvalitetniji sadržaj i informacije koje korisnici traže. Google, kao najpopularniji globalni internet pretraživač, poslednjih godina promenio algoritam i dao na značaju sajtovima sa unikatnim sadržajem, slikama, video klipovima i relevantnim sadržajima, i na taj način unapredio pretragu a „spamere“ poslao na dno.

Da bi neki sajt bio na što boljim pozicijama prilikom pretrage, potrebno je da sadrži što više ključnih reči u tekstu u odnosu na svoju konkurenciju, optimizovane meta tagove i ispisane tagove u sadržaju kao što su alt tagovi na sličicama, naslovi i podnaslovi u tekstu od h1 do h6 i title tagovi u naslovima linkova. Isto tako bitno je da sajt ima što bogatiji sadržaj, pun informacija za ciljanu grupu.

offpage-seo

Offpage SEO optimizacija

Offpage SEO optimizacija obuhvata proces koji se obavlja tek kada se završi Onpage optimizacija.

Ukoliko je Onpage optimizacija odrađena kako treba, Offpage optimizacija nije toliko obavezna, međutim, u slučaju da vam je cilj da se „probijete“ na tržištu gde vlada ogromna konkurencija, Offpage SEO optimizacija je obavezna.

Preporuke i linkovi sa drugih web mesta ka vašem su idealni, i vašu Offpage kao i celokupnu SEO optimizaciju sajta unapređuju na najbolji mogući način. Ipak, u ovom slučaju postoje i male začkoljice u vidu onoga što

Google pretraga ne podržava. Razmena linkova između dva web sajta je nešto što se ne preporučuje.

Google-u je takođe sumnjivo da se za jedan dan pojavi veliki broj linkova ka vašem sajtu, pa se nekontrolisano postavljanje linkova tretira kao spam, što vas može koštati rangiranja u pretrazi, gubljenjem stečenih pozicija, kao i najgorom mogućom sankijom, izbacivanjem iz pretrage.

socialmediamarketing

Uticaj društvenih mreža na SEO optimizaciju – E marketing

Da bismo shvatili uticaj društvenih mreža na SEO optimizaciju, potrebno je razumeti društvene mreže, njihove funkcije i njihov značaj u savremenom poslovanju. U današnje vreme, broj korisnika na društvenim mrežama, pre svega na Fejsbuku i Tviteru (Facebook and Twitter) je ogroman. Svake sekunde se na Fejsbuku podeli, odnosno „šeruje“ (share) na hiljade statusa i spoljašnjih linkova. Možda je baš jedan od tih linkova upravo vaš, a njegov značaj je je izuzetno veliki jer ga Google tretira kao preporuku (o čijem smo značaju malopre govorili). Što više „šerova“ različitih korisnika određene društvene mreže, u ovom slučaju Fejsbuka i Tvitera, to više korisnih linkova ka vašem sadržaju. Da bi link određenih vesti sa vašeg sajta, ili sadržaj bili podeljeni na društvenim mrežama, moraju zaintrigirati korisnike i pružiti im kvalitetne informacije, isto tako i omogućiti im što lakše da to učine implementiranjem share dugmića na vašem sajtu kao što su pre svega Facebook, Twitter i Google+.

Komentari su zaključani.